g3020

Направи резервация

Свещени места

 Свещени места

Свещари – Демир баба теке – Ивановски скални църкви – Басарбовски манастир 

Еднодневна екскурзия из българските манастири 

Програма:
 

07:30ч - Отпътуване от ул.Антим 1, гр.Варна към Свещари

Посещение на историко-архелогичния резерват „Сборяново” в близост до село Свещари (в списъка на 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз). Резерватът е известен с над 140 археологически и културни паметници като: останките от древния град Хелис, Мюсюлманското светилище Демир баба теке, тракийското светилище на „Камен рид” и Свещарската гробница. Гробницата в Свещари е открита през 1982 г. и е част от тракийското наследство по нашите земи. Тя е част от стоте национални туристически обекта под закрилата на ЮНЕСКО! Свещарската гробница е едно от деветте български чудеса. По своята същност Свещарската гробница е тракийско-елинистична царска гробница. Смята се, че тя е била изготвена за гетският цар Друмихед, който след смъртта си бил погребан в нея. Според изчисленията на специалисти Свещарската гробница датира от 4-3 век пр. н.е. 

Възможност за организиране на обяд в гр. Русе в плаващ ресторант „Понтона“ с богато меню от рибни деликатеси.
 
Отпътуване към Ивановски скални църкви в Природен парк „Русенски лом”

Църквите са издълбани на различна височина в скалите на уникалния каньон на река Русенски лом и образуват големия скален манастир „Свети Архангел Михаил”. Преди стотици години църквите са били обитавани от монаси като някои от фреските по стените са запазени и датират от 15ти век. Манастира е бил от голямо значение за българското духовно средище. Той е поддържал трайни връзки с царския двор в Търново през целия период на Второто Българско царство. Главната църква  в Ивановски скален манастир е „Св. Богородица” и е издълбана на 38-метрова височина. Изписана е с библейски и евангелски сцени и образи, които са добре запазени, дори може да се различат сцените „Тайната вечеря”, „Св. Йоан кръстител” и други. Ивановските скални църкви са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Отпътуване към Басарбовски скален манастир „Св. Димитър Басарбовски”

Посещение на манастирът, който е археологически паметник на културата от местно значение, но и много туристи от Румъния го посещават, защото мощите на едноименния игумен и светец ДимитрийБасарбовски са поставени в патриаршеската катедрала „Св. Св. Константин и Елена” в Букурещ. Манастирът се намира в живописната долината на река Русенски Лом и е единственият действащ скален манастир в България. За да се стигне до манастира, първо се минава по пътека, обградена от зеленина, която води до кладенец, направен от светеца Димитрий. Твърди се, че водата от кладенеца е лековита.
 
Отпътуване за Варна.

Цена: 35.00 лева

Цената включва : 

Транспорт с комфортен туристически автобус

  • Екскурзоводско обслужване
  • Мед. застраховка 

Цената не включва : 

  • Разходи от личен характер
  • Входни такси
  • Обяд в ресторант в гр. Русе 
Октомври 2022
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Официален туристически портал на България

bulgaria