g3020

Черноморски тур

Всички обичащи риба са на едно мнение- рибата от Черно море е много вкусна.

Тя не е така солена, а и все още се смята, че Черно море е екологичночиста зона. Освен това уникалното тук е, че освен морски се срещат и сладководни риби.

Дуранкулашкото езеро
Дуранкулашкото езеро е в северната част на българското черноморско крайбрежие.

Езерото е естествен лиман - потопена морска долина, отделена от морето с пясъчна коса. Водата му е слабо солена поради връзката си с морето и се захранва с карстова вода от два извора. Средната дълбочина на езерото е 1.4 м., а максималната е 4 м. Заобиколено е от земеделски земи и полустепни територии, а пясъчни дюни и плажна ивица го отделят от морето на изток.

Езерото е разположено на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica. В езерото се среща разнообразна водораслова флора като Cyanophyta (17 вида), Euglenophyta (10 вида) and Chlorophyta (47 вида) и някои редки и ендемични видове риба от семейство Попчета (Gobiidae), семейство Селдови (Clupeidae) и семейство Бодливки (Gasterosteidae).

На големия остров в Дуранкулак се намира храмът на Кибела - един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около 2 500години. В съседство са намерени и останките на най-старото и най-голямо неолитно селище в континентална Европа от 5550 пр.н.е. Днес всички археологически находки се съхраняват в Историческия музей в град Добрич.

Дуранкулашкото езеро е привлекателно за природолюбители, рибари и кулинари.
Около езерото има ресторантчета, които предлагат прясна риба и чорба. На момента бързо и вкусно се приготвят- див шаран, сом, бяла риба, каракуда, раци, както и знаменитта рибена чорба, тарама хайвер и др. вкусотии.
В популярните рецепти шаранът се предлага пържен или на скара, нарязан на дребни шайби. Пърженият шаран е за предпочитане с неговата бяла хурпкава коричка от препечено брашно.
За разлика от шаранът сомът е по-вкусен на скара, която му дава лек опушен аромат, но разбира се може да се предложи и пържен.
Много хора не познават вкуса на истинската бяла риба или както я наричат по този край „сулка”. Тя се предлага пържена, оваляна в брашно с лимон.
В менюто на рестоарнтите рибата се предлага без гарнитура. Клиеннтите сами избират според вкуса си какво да добавят към порцията.
Рибната кухня не може да мине без тарама и топъл добруджански хляб.
Тарамата се прави по класическия начин с хайвер, хлебни трохи и зехтин. Ръчно правеният хляб пък идва директно от фурната на Дуранкулак.
Рибната чорба е другата запазена марка от черономорската кухня. Тя се приготвя от няколко вида дребни риби с добавка на зеленчуци, като задължително се поднася със саламурийка.
В заключение ще кажем ,че морската храна е изключително полезна. Рибата е ценен източник на фосфор, калций, витамини В1, В2, В12, А, D и Е и задължително трябва да присъства на масата.

Черноморски риби
Популярните риби са: паламуд, сафрид, барбун, лаврак, калкан, скумрия, кефал, зарган, платерина, цаца, морска котка, морски дракон, хамсия, карагьоз, попче, илария

Калкан
Ориентировъчна цена: 15-20 лв.
Вкусови качества (по шестобалната система): 6
Характеристики и начин на приготвяне:
Според мнозина това е шампионът на Черно море. Яде се пържен, печен, на чорба, на плакия... Бялото месо на калкана съдържа 0,05 мг% витамин В1. Калканът е безкостна риба и хрущялите му не са опасни. Пресният калкан е покрит със слуз, която има лек амонячен дъх, който изчезва няколко дни след като е уловен. Бели се още топъл в чинията, защото кожата се отделя трудно, след като изстине.

Копърка (цаца)
Ориентировъчна цена: 2-5 лв.
Вкусови качества (по шестобалната система): 2
Характеристики и начин на приготвяне:
Класическият подход е пържена, поднесена с бира. Но също цацата се предлага осолена или маринована. Цацата е най-евтината и най-популярна дребна риба в Черно море.

Черноморска скумрия
Ориентировъчна цена: почти е невъзможно да се откре на пазара
Вкусови качества (по шестобалната система): 5
Характеристики и начин на приготвяне:
Предполага се, че скумрията изчезнала от черноморските води в началото на 70-те години на миналия век. През последниет години е забелязано нейното завръщане за радост на кулинарите. Рибатчитат нейното движение през април-май и през септември-декември. В белтъчините ѝ има ценни аминокиселини, като аспарагинова и глутаминова киселина, левцин, изолевцин, глицин, аргинин, лизин, пролин и др. Установени са витамините А, В1, В2, РР, фолиева и пантотенова киселина, биотин. Месото ѝ е нежно и вкусно.
Месото на пролетната скумрия се използува главно за чирози и за консерви, а на есенната, което е много тлъсто — за храна в прясно състояние, за осоляване, пушене и консерви.

Лефер
Ориентировъчна цена: 20-25 лв.
Вкусови качества (по шестобалната система): 6
Характеристики и начин на приготвяне:
Леферът е постна риба и мазнините в нея са под 5%. Вкусният чернокоп също е вид лефер, макар и по-малък.
Най-големите риби, надхвърлящи един килограм, се наричат гофан.
Рибарите казват, че леферът е известен със своята лакомия. Този негов порок изглежда е заразен и се прехвъля към всеки, който види агресивния хищник, сервиран на трапезата си.

Попчета
Ориентировъчна цена: 6-8 лв.
Вкусови качества (по шестобалната система): 4
Характеристики и начин на приготвяне
Месото на попчетата е бяло и ниско калорично. Най-често тези рибки са ядат пържени, но могат да са ценна добавка и към ароматната чорба.

Сафрид
Ориентировъчна цена: 6-8 лв.
Вкусови качества (по шестобалната система): 5
Характеристики и начин на приготвяне
Големият плюс на сафрида е, че почти няма кости. Обикновено се консумира пържен, но става и за консервиране или на чироз. Идеалното лятно мезе.

Паламуд
Ориентировъчна цена: 10-12 лв.
Вкусови качества (по шестобалната система): 5
Характеристики и начин на приготвяне:
Ако се притеснявате от вредното въздействие на слънчевите лъчи, ето ви един алтернативен източник на витамин D. Месото на паламуда е тлъсто и вкусно, и има безброй приложения – може да го изпържите, да го осолите, консервирате или опушите. Има няколко вида паламуд – рибките с длъжина до 15 см. се наричат чивия, тези до 30 см. – циганка, до 50 см. – паламуд, а най-големите са торук.

Октомври 2022
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Официален туристически портал на България

bulgaria