g3020

Експозиция "Археология на Добруджа"

География

Добруджа е област на Балканския полуостров, която обхваща част от Долнодунавската равнина. На изток тя граничи с Черно море, на север и северозапад – с долното течение на р. Дунав, на юг – с долината на р. Батова. На  югозапад Добруджа постепенно преминава в областта Лудогорие. Добруджа е разделена на Южна Добруджа, която е в границите на България, и Северна Добруджа, която е в границите на Румъния.

Исторически факт

Територията на днешна Южна Добруджа е локация на най-древните общества в Европа, познавали уседналия живот, стабилния градеж, изкуството на метала и сакралността на златото. Находките край Дуранкулашкото езеро и Варненския халколитен некропол рисуват картината на първата протоевропейска цивилизация, която изпреварва с 2 хиляди години културите на Египет и Месопотамия.

Изчезването на тази култура се свързва с голям природен катаклизъм- всемирен  потоп, подобен на този, описан в Библията.

Според геоморфолозите, преди 7 500 години Черно море е било голямо пресноводно езеро. Около преди 5 500 г. в резултат на глобално затопляне на климата, нивото на Световния океан драстично се покачва. Това се отразява на Средиземно, а оттам - и на Егейско и Бяло море. Морската вода преодолява Босфора и катастрофално се излива в сладководното Черноморско езеро. В края на това събитие, древните брегове на някогашното езеро се оказват на около 90 км. навътре в морето. За басейна това е екологичен колапс. Обитаващата го пресноводна флора и фауна загива от солената океанска вода. В следствие се образува дълбоководният сероводороден слой, който съществува и днес.

Експозицията

Експозцията „Археология на Добруджа“ е открита през ноември 2013 г. и представлява забележителна колекция от артефакти от най-дълбока древност и чак до Новото време.

Експонатите са подредени хронологично и показват изключително ценни фрагменти от историята на Европа. Основните акценти са върху останките от най-древната европейка култура, разкрита при разкопките на селищната могила на езерото Дуранкулак, на знаците и символите, които тя носи;  върху най-старото злато в света; най-старото запазено култово погребение и разбира се градоустройството на откритото поселение.

Предметите от Античността, Римския период  и Средновековието са многобройни. В залата е показана богата монетна сбирка, накити и съдове.

Новост в предлаганите услуги е музейното училище.

Музеят разполага с квалифицирани екскурзоводи, които увлекателно и с голям професионализъм въвеждат посетителите в историята хилядолетия назад.

Повече за експозицията можете да видите в нашата Галерия, както и на сайта на нашите партньори от Регионалния исторически музей – Добрич.

Ноември 2022
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Официален туристически портал на България

bulgaria