g3020

Етнографски комплекс "Старият Добрич"

Съхранените традиции на няколко поколения майстори в занаятите

Старият Добрич е разположен в центъра на едноименния град.

Създаден е през 1973г. по модел на възрожденската чаршия, изпълнена с много работилнички и магазинчета.  Символ на комплекса  е високата часовникова кула. Дюкяните са едноетажни в характерния за добруджанския край стил и с непосредственост към улицата и нейния поток от минувачи. Извисяващите се дървета създават неповторима атмосфера и връщат забравен спомен от миналото.

Уникалността  на мястото е в неговите хора- занаятчиите.

Потомствените  майстори пазят занаятчийските свидетелства и инструменти на своите предци и гордо споделят многобройните си спомени. Те продължават да работят и да обучават внуците си, да популяризират труда си на всички регионални форуми и да се надяват на повече хора ,които да посетят мястото.

Днес в „Старият Добрич” има около 30 работилници, хан, гостилница,  геврекчийница, бозаджийница. Тук е сградата на регионалния исторически музей със забележителната експозиция „Археология на Добруджа” и старата джамия, даваща знак за етническата пъстрота на региона.

Най-рано в комплекса започват работа пекарите. Те запалват огъня на пещта в 5 часа сутринта и подготвят тестата за закуските, а към 7ч. всичко е на витрината: гевреци, банички, кифли, сиренки, кашкавалки, албенки, кренвиршки  и дори пици. Класиката закуска с боза е достъпна до 17,00ч., когато геврекчийницата и съседната бозаджийница затварят.

В комплекса  ще срещнете един незабравим шапкар- Станислав Колев, който ще Ви омае с многобройните си спомени и веднага ще Ви „вземе мярата”. Ако пропуснете да си купите в първия момент шапка трябва да знаете, че късметът е до вратата и ако после размислите, може би няма да намерите харесаната .

Сред  майсторите  има дърворезбар и майстор на миниатюрата.

Зографът Павлин Пенев е завършил реставрация в Художествената академия и е работил по много манастири и църкви в България.  В неговото ателие могат да бъдат изпълнени както популярни, така и по-неизвестни образи на светци и копия на икони, защото всеки дом трябва да има своя закрилник.

От кожухарницата  можете да си купите вълнени кожени пантофи и елеци във всички размери.

За почитателите на добруджанската кухня, препоръчваме  да не отминават гърнетата, защото в тях стават  най-вкусните рецепти. В работилницата има действащо грънчарско колело и пещ.

Добричкия  книговез е известен в цяла България и съществува от далечната 1892г. Подвързването и оформянето на корици за книги и менюта, поставянето на печати и знаци, оформянето на книги за гости е в техните ръце.

www.knigovez.com

Сред  дюкяните е златарницата, знахарница и ръкоделницата с много шевици и носии.

Посетете „Старият Добрич”!

www.old-dobrich.com

Галерия

Октомври 2022
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Официален туристически портал на България

bulgaria