g3020

Празник на гърнетата

Празник на гърнетата в село Зимница - Кулинарният фестивал на Добруджа

През 2008 г. семейството на Николай и Галина Панайотови започва една инициатива, която днес се е превърнала в една от най-значимите кулинарни фиести в Североизточна България - Празникът на гърнетата, провеждан ежегодно през месец юни в село Зимница (наричана също Добруджанска Зимница), община Крушари.

Всяка година любители на добруджанската кухня се събират, за да се надпреварват в различни категории в приготвянето на автентични кулинарни изкушения от Североизточния регион. В селото по време на фестивала се стичат голям брой посетители, както от всички краища на България, така и от чужбина, жадни да опитат и да научат за кулинарните традиции на добруджанци като на разположение на туристите са и няколко къщи за гости, поддържани в автентичен вид от собствениците.

В рамките на фестивала се организира изложба на домашни ястия от цяла Добруджа, сръчно и с майсторлък приготвени от жените в добруджанския край и поднесени на конкурсната трапеза в автентични съдове. В часовете за дегустация и размяна на рецепти от старата добруджанска кухня, всеки участник може да сподели впечатления от номинираните гозби и да опита от всички ястия на трапезата. Жури от кулинарни експерти оценява най-атрактивните рецепти, а за победителите има и награди. Празникът е съпроводен и с разнообразна певческа и танцова програма, поднесена от местните самодейни състави, а често гости са и популярни народни изпълнители.

„Добруджанска Зимница – Галина Панайотова“ ЕТ и Сдружение „Общности, опознаване, култура“ от град Варна, които са главните организатори на фестивала Празник на гърнетата, са членове на Клъстер „Кулинарни изкуства и гостоприемство“ от началото на 2014 г.

 Повече за събитието можете да намерите на страницата на фестивала във Фейсбук: https://www.facebook.com/dzimnitsa или тук.

Май 2022
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Официален туристически портал на България

bulgaria